PORTRET - Clara Evens

Clara is te horen op zondag 3, 10, 17 en 24 februari

CLARA EVENS - violiste en artiestieke leidsterIMG_0207.JPG

Clara Evens werd geboren in 1993 en kreeg op vierjarige leeftijd haar eerste vioollessen. Ze is een graag geziene gast op nationale en internationale podia, zowel als soliste en als kamermuzikante.

Als soliste trad Clara reeds op met verschillende orkesten. Zo speelde ze het vioolconcerto van Mendelssohn in het Teatro La Fenice in Osimo met het symfonie-orkest SineForma onder leiding van B. H. Van De Velde (Italië), Profkofiev’s eerste vioolconcerto met het symfonie-orkest Sint Niklaas, concerti van Bach en Vivaldi met l’ensemble des jeunes solistes de Belgique, dubbelconcerto voor twee violen van Bach met het strijkorkest KCB, concerti van Mozart met ensemble Dextuor en het strijkorkest Vivarte,…

Ze is zeer actief als kamermuzikante en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Ze is eerste violiste van het Kaos Quartet en wordt geregeld uitgenodigd om mee te spelen met ensembles zoals het HERMESensemble, waarmee ze in 2018 producties meespeelde in samenwerking met de Opera van Vlaanderen en het Ballet van Vlaanderen.. Haar passie voor kamermuziek leidde haar ertoe in 2016 een kamermuziekfestival op te richten in samenwerking met CC Het Gasthuis (Aarschot). Het festival ‘Classy Sundays’ brengt elk jaar toptalenten uit binnen- en buitenland samen om een nieuw publiek warm te maken voor verschillende vormen van kamermuziekconcerten.

Ze behaalde verschillende prijzen op nationale en internationale wedstrijden, waaronder een eerste prijs op Belfius Classics en een gouden medaille op het Concours European Jeunes Solistes in Luxemburg.

Ze nam deel aan masterclasses en werd uitgenodigd op festivals, zoals Cambridge International String Academy (Engeland), Residart Festival (Italië), Festival Resonances (Ciney, België), Festival Abbaye du Pin (Poitiers, Frankrijk), Performers (Luxemburg), Encuentro Internacional de Música (Cieza, Spain),… Zo kreeg ze de kans samen te werken en samen te musiceren met gerenommeerde muzikanten zoals Rodney Friend, Yuzuko Horigome, Philippe Graffin, Wolfgang Rihm, Cyrus Forough, Georgy Pauk, Wibert Aerts, Roel Dieltiens, Quatuor Danel, Prazak Quartet, Meccore String Quartet,…

Met grootste onderscheiding behaalde ze haar Masterdiploma (2016) en diploma concertmusicus (2017) in de klas van prof. Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, alsook een postgraduaat in kamermuziek. Momenteel woont ze in Berlijn en vervolmaakt ze zich bij Prof. Mark Gothoni.

Clara Evens