PORTRET - Nicolas Dupont

Nicolas is te horen op zondag 24 februari

NICOLAS DUPONT - violist

IMG_0204.JPG

“Met meer dan tachtig concerten per jaar, is Nicolas Dupont (°1992) één van de meest actieve Belgische kamermusici van zijn generatie.”(El Diario Montanes)

Zo trad hij, als lid van het Kugoni Trio, het Malibran Kwartet, het Argenta Trio en het Duo Andaluza op in zalen als Wigmore Hall, St Martin-in-the-Fields (VK), het Paleis voor Schone Kunsten, Flagey, AMUZ, deSingel en het Concertgebouw van Brugge (BE).
Sinds 2017 gebaseerd in Brussel, reist Nicolas als solist, met pianisten Olga Kirpicheva en Giulio Potenza of met zijn trio- en kwartetcollega’s naar alle hoeken van Europa, maar ook richting het Verre Oosten. Zijn ensembles engageren zich sterk voor hedendaagse muziek en hebben al, in nauwe samenwerking met hedendaagse componisten, een vijftigtal werken gecreëerd.

“If I would have to vouch for a few young artists that deserve to be heard Nicolas is absolutely one of them.” (Itamar Golan)

Nicolas Dupont nam deel aan muziekfestivals zoals Musica Mundi, Festival van Vlaanderen, Klarafestival (BE), ‘Encuentro de Musica’ de Santander (SP), Pablo Casals Festival (FR), ‘Eckelshausener Musiktage’ (DUI), ‘Windsor Festival’, ‘Chipping Campden Festival’, ‘Brighton Festival’ (UK) en ‘Buma Classical’ (NL) en speelde in het gezelschap van onder meer Yuzuko Horigome, Justus Grimm, Máté Szűcs, Mihaela Martin, Pascal Moragues, Rohan De Silva, Michel Arrignon, Marie Hallynck, Gaby Van Riet, Michel Béroff, Lucas Blondeel, Daniel Blumenthal, Roeland Hendrikx en Valentin Erben.

Zonder zich actief als solist in het wedstrijdcircuit te willen gooien, ontving Nicolas in de afgelopen jaren een aantal mooie bekroningen; het Kugoni Trio sleepte eerste prijzen in de wacht op de Supernova- (2013) en Forte Limburg- (2015) wedstrijden en ontving in februari 2018 de Fuga Trofee voor bevordering van Belgische muziek.

In april 2015 werd hem door het Conservatorium van Brussel de prijs ‘Kolonel en Mevrouw Bisschop-Matthijssen’ toegekend voor verdienstelijke studenten en in Londen ontving hij prijzen op de ‘Royal Academy of Music Club Award’ (2016), de ‘Sir Karl Jenkins Music Award’ (2016) en de ‘Worshipful Company of Musicians’ (2017).

Nicolas maakte verschillende opnames voor de radiozenders Musiq3, Klara, Radio Suisse-Romande (CH), Radio 4 (NL), BBC 3 (UK), RAI3 en Radio Vaticana (IT) en was in België te zien op de televisiezenders Stingray Brava en Canvas.

Ondanks zijn jonge leeftijd omvat zijn discografie reeds een tiental cd’s met onder meer werk van Astor Piazzolla, Leoš Janáček, Josef Suk en Belgische componisten als Wilfried Westerlinck, Jan Van Landeghem, Jan Van Damme, Piet Swerts, Wim Henderickx, Mathias Coppens, Pieter Schuermans en Jeroen d’Hoe.
In de loop van het 2019- 2020 seizoen zal Nicolas meewerken aan nieuwe cd opname’s met het Kugoni Trio, het Duo Andaluza, alsook een plaat gewijd aan de muziek van Emil Hartmann samen met Elisabeth Zeuthen Schneider, Tony Nys, Justus Grimm en Daniel Blumenthal.

“Son grand talent de violoniste et sa personnalité musicale exceptionnelle méritent d’être reconnus par le plus grand nombre.” (Michel Arrignon)

Nicolas is een voormalig lid van het Brussels Chamber Orchestra en speelt nu mee met het Young European String Camerata en het English Chamber Orchestra. Deze kamerorkesten brachten hem reeds in zalen als de Liszt Academy in Budapest, het Musikverein van Wenen, the Barbican in Londen,… en in de Verenigde Staten. Als concertmeester werkte hij samen met dirigenten als Michel Tabachnik, Wouter Lenaerts, Dirk Vermeulen, Peter Csaba en Trevor Pinnock.

Nicolas Dupont begon op vierjarige leeftijd viool te studeren bij Dejan Mijajev. Nadat deze hem de liefde voor de muziek voedde hem een stevige basis gaf, ging hij in de leer bij Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen). Hij specialiseerde zich daarnaast in kamermuziek bij Itamar Golan (CNSM van Parijs). Hij behaalde deze drie Masterdiploma’s met grootste onderscheiding en zou een blijvende invloed ondervinden van het onderwijs en muzikale visie van deze grote artiesten.

Daarnaast kreeg hij herhaaldelijk advies van Mihaela Martin en Zakhar Bron en volgde hij masterclasses bij Maxim Vengerov, Ana Chumachenco, Pierre Amoyal, Philippe Graffin,… en voor kamermuziek bij A.R. El Bacha, Bruno Canino, Paul Badura-Skoda, Gavriel Lipkind, Ralph Kirshbaum, Rudolf Buchbinder, Walter Boeykens,… en bij kwartetten als Talich, Prazak, Danel, Enesco, Chilingirian, Fine Arts, Ebène, Alban Berg enz.

Nicolas Dupont speelt met een ongeziene souplesse en muzikaliteit.” (Radio Klara)

Nicolas Dupont is zeer dankbaar voor de onvoorwaardelijke steun die hij kreeg gedurende zijn studies in het buitenland. Naast familie en vrienden maakten de RotaryClub Antwerpen, de stichting Robus, SWUK Vlaanderen, de Jovaro Stichting, Inspiratum, Belfius, Bank Delen en in het Verenigd Koninkrijk de Sir Richard Stapley Trust, Stephen Bell Trust, Albert Cooper Music Charitable Trust en de Drake Calleja Trust een optimale muzikale ontplooiing mogelijk.

Gepassioneerd door het onderwijs, en nadat hij twee jaar lang gastdocent viool was aan het Londense King’s College, is Nicolas voortaan assistent van Mvr Yuzuko Horigome in Brussel.

Nicolas Dupont speelt op een Giuseppe Petrazzini viool, vriendelijk ter beschikking gesteld door een sponsor.

Clara Evens