PORTRET - Robertas Lozinskis

Robertas is te horen op zondag 10 februari

 

ROBERTAS LOZINSKIS - pianist

IMG_0211.JPG

Robertas heeft prijzen gewonnen op meer dan 20 internationale pianowedstrijden. In 2015 won hij de eerste prijs en de publieksprijs op de Sheepdrove Piano Competition in Engeland. In hetzelfde jaar won hij zowel de eerste prijs als de publieksprijs op het International M.K. Ciurlionis Piano and Organ Competition. In maart 2018 behaalde hij de vierde prijs op het International Music Competition Maria Canals in Barcelona.

Robertas trad op met onderandere het Moscow State Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Lithuanian National Symphony Orchestra, Klaipėda Chamber Orchestra. Hij trad op in Engeland, Tsjechische Republiek, Frankrijk, Israël, Italië, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Costa Rica, Hongarije en Litouwen.

Robertas studeert momenteel piano bij prof. Kirill Gerstein en kamermuziek bij prof. Eberhard Feltz aan de Hochschüle für Musik ‘Hans Eisler’ in Berlijn. Voordien studeerde hij bij prof. Fali Pavri aan het Royal Conservatoire of Scotland, bij prof. Zbignevas Ibelgauptas aan de Lithuanian Academy of Music and Theatre en bij prof. Elena Lapitskaja aan het Berlijnse UdK (Universität der Kunste).

Hij is stichtend lid van het Trio Agora, met klarinettist Žilvinas Brazauskas en celliste Natania Hoffman. Het in 2016 opgerichte trio speelde concerten in heel Europa, nam hun debuut CD ‘Youth’ op (uitgebracht in januari 2017) en werd uitgenodigd voor concerten in onder meer Duisburg Philharmonie, Lithuanian National Philharmonic en Kaunas State Philhamonic Hall. in 2018 vierde het Trio Agora de honderdste verjaardag van de Litouwse onafhankelijkheid door de creatie van composities geïnspireerd op Litouwse folklore en gecomponeerd door hedendaagse Litouwse componisten. In November 2018 won Trio Agora de eerste prijs op het International Rubinstein Chamber Music Competition in Düsseldorf, Duitsland.

Robertas is stichter en artistiek directeur van het Kaunas Piano Fest, een festival en masterclasses voor pianisten in Litouwen.
Dit festival is gericht op het ontwikkelen van de carrière van getalenteerde musici. Het festival nodigt gerenomeerde pedagogen en musici uit om masterclasses en lezingen te geven. Er worden ook lezingen georganiseerd over management, professionele opnames, blessurepreventie, fotoshoots...

Robertas ontving een beurs van Mstislav Rostropovich en Roderick F. Tuck support funds. Hij kreeg een erkenning van de Litouwse president en eerste minister voor zijn internationale verdiensten.

Clara Evens