PORTRET - Iteke Wijbenga

Iteke is te horen op zondag 3 februari 

 

ITEKE WIJBENGA  - altvioliste

FullSizeRender.jpg

Iteke Wijbenga is een gepassioneerd altvioliste, actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn. Ze werd en wordt uitgenodigd bij diverse festivals zoals Aurora Chamber Music Festival (Zweden), het Peter de Grote Festival en Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Als lid van het Helios Trio en het Intercontinental Ensemble treed ze regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ; nam ze deel aan o.a. het Grachtenfestival in Amsterdam en het Harmos Festival (Portugal), en was ze meerdere malen te gast op Radio 4. Sinds 2016 is ze ook parttime lid van het Residentie Orkest.

Iteke voltooide haar Master ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl. Ze begon haar muzikale studie op viool en trad op haar 12de toe tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium. Ze was daar student van vioolpedagoog Ilona Sie Dhian Ho, later ook in de vakopleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Stift International Music Festival en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en later bij Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl, Ervin Schiffer en Anner Bijlsma.

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Clara Evens